Kuka Aleksis Aronen?

Olen laillistettu psykologi (PsM). Teen väitöskirjaa positiivisen työpsykologian aihepiiristä. Tutkin miten tunnetaidot vaikuttavat henkilökohtaisiin voimavaratekijöihin työssä ja etsin vastauksia kysymykseen voiko tunnetaitoja kehittämällä saman aikaisesti kehittää myös henkilökohtaisia voimavaratekijöitä, joiden avulla työ on sujuvampaa ja ihminen ei hetkahda vastoinkäymisistä. Tällaiset voimavaratekijät auttavat myös urheilussa.

Olen kiinnostunut positiivisesta psykologiasta ja suorituskyvyn psykologiasta, eli niistä mielen rakennuspalasista, joiden myötävaikutuksesta menestys ja hyvinvointi, niin työelämässä kuin urheilussakin kumpuaa. Yliopisto opettajana psykologian oppiaineessa operoin pääosin näiden aihepiirien äärellä. Luennoin keskeisistä mielen hyvinvoinnin rakennuspalasista: stressistä, unesta ja ravitsemuksen psykologista, sekä omista väitöskirjatyön teemoista tunnetaidoista, resilienssistä ja työn imusta.

Olen Joensuun urheiluakatemian psykologi. Aloitin urheiluakatemialla vuonna 2018 psyykkisenä valmentajana ja valmistumisen jälkeen psykologina vuodesta 2020. Urheilun parissa olen päässyt toimimaan monipuolisesti eri lajien valmentajien ja urheilijoiden kanssa. Olen tavannut urheilijoita ja valmentajia yksilövastaanotolla, kehittänyt ja teettänyt harjoitteita kentälle treenien oheen, sekä kehittänyt psyykkisen valmennuksen lajiprosesseja. Ennen kaikkea tutustunut niihin teema-alueisiin, jotka urheilussa eniten nousevat esiin.

Kokemuksia elämästä

Kuten monet nuoret, myös minä kasvoin liikunnan ja kilpaurheilun parissa. Erityisesti valmennustyö oli jo 15-vuotiaasta lähtien minulle yhtä tärkeää kilpaurheilun ohella. Tavoitteellinen kilpaura oli taekwondon parissa. Pitkään olin mukana myös nyrkkeilyssä, vaikka en koskaan kehään kiivennytkään.

Vapaa-ajalla minut voi bongata erilaisten asioiden ääreltä. Sillä pyrin tekemään jotain uutta, mitä en ole aiemmin tehnyt. Tänä vuonna olen tutustunut puutöihin ja huonekalujen rakentamiseen. Aktiivisena ja monta rautaa tulessa pitävänä ihmisenä kohtaan luontaisesti tavoitteellisia ja itseltään hyviä suorituksia vaativia ihmisiä ja ymmärrän aktiiviseen arkeen liittyviä haasteita.

Vaikka tällaisista esittelytekstistä saattaa saada kuvan, että elämä on helppoa ilonpitoa, niin se ei ole totta. Olen oppinut nauttimaan elämästä koettuani erilaisia haastavia elämäntilanteita, loukkaantumisia ja sairastumisia. Olen selvinnyt eteen tulleista haasteista välillä omasta uskon puutteesta huolimatta. Tärkein tekijä on ollut rohkeus hakea apua ja pitää tärkeät läheiset ihmiset ympärillä, silloinkin kun tukea on itse eniten tarvinnut.

Aiemmat kokemukset elämästä, sekä urheilun tarjoamat mahdollisuudet luovuuteen ja uuden kehittämiseen ovat ne ajurit, joiden myötä koen psykologin työn urheilun parissa merkittävänä. Psykologina sitä pääsee jakamaan palan urheilijoiden ja valmentajien arkea ja toivomaan heille hyviä hetkiä ja elämyksiä kilpaurheilun parissa.